Ziemas celmenes - 1 kg, ķiploki - 3 daiviņas, olīveļļa - 6 ēdamkarotes, sviests - 60 g, milti - 60 g, dārzeņu buljons - 2 glāzes, saldais krējums - 250 g, gorgonzola siers - 125 g, sāls, malti baltie pipari pēc garšas, rauga buljons sēnēm - 1 ēdamkarote, gaļīgi tomāti - 4 gab., baziliks - 1 ķekars, lazanja (zaļās plāksnes) - 250 g.
Sēnes nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Ķiplokus nomizo un sautē 3 piegājienos līdz caurspīdībai, 1 sasmalcinātu šķēli 2 ēdamkarotēs olīveļļas, kas izkususi lielā pannā. Sadaliet sēnes 3 daļās un apcepiet 3 piegājienos karstā augu eļļā katru porciju 4-6 minūtes. Izberiet bļodā un nolieciet malā.
Kā pagatavot bešamel mērci:
Lai pagatavotu bešamel mērci, katliņā sakarsē sviestu un samaisa, tajā apcepot miltus. Pamazām pievienojiet katlā dārzeņu buljonu un saldo krējumu, ātri samaisot saturu ar slotiņu. Ļaujiet mērcei vārīties uz lēnas uguns apmēram 5 minūtes.
Gorgonzolu (gorgonzola - siers) sagriež kubiņos un ļauj tam izklīst mērcē. Pārkaisa ar sāli, pipariem un rauga buljonu no sēnēm. Tomāta augšdaļu iegriež krustām šķērsām, applaucējiet ar verdošu ūdeni, pārlejiet ar aukstu ūdeni, noņemiet ādu un tomātus sagrieziet aplīšos. Noskalot baziliku, atdalīt zaļumus no kāta un sagriež plānās sloksnēs.
Lielas formas sacepumam apakšā uzklāj plānu mērces kārtu. Uz tā liec ceturto daļu sasmalcinātu lazanjas lapu. Sakārtojiet uz tām pusi sēņu un ielejiet ceturtdaļu mērces. Nākamais slānis sastāv no ceturtdaļas lazanjas lapu, uz kurām novieto pusi sasmalcinātu tomātu. Atlikušos komponentus izklājiet slāņos, pārmaiņus mainot. Pēdējā jābūt bešamel mērcei. Ievieto lazanju krāsnī un cep apakšā 160–180° temperatūrā 40–45 minūtes, līdz izveidojas zeltaini brūna garoza.