Šitake

Šitake (Šiitake - Lentinula edodes) - japāņu sēnes ar izsmalcinātu garšu un ārstnieciskām īpašībām. Dabā izplatīts Tālajos Austrumos, Japānā, Ķīnā, Korejā un dažās citās Dienvidaustrumu Āzijas valstīs. Dabiskos apstākļos šī sēne aug uz lapu koku sugu, piemēram, dižskābarža, ozola, kastaņa, skābarža, bērza, kļavas, pundurkastaņa vai "shea" koka, miruša koka. No šejienes nāk šīs sēnes nosaukums. Ķīnā šitaku sauc par "Shiang-gu" vai "Hoang-me". Nosaukums Šitake nāca pie mums no Japānas, kur "take" ir kopejais sēņu nosaukums, un "shi" nāk no viena no koku nosaukuma, uz kura šī sēne aug dabā. Šitake cepures diametrs sasniedz 5–20 cm. Cepures krāsa variē no dzeltenbrūnas līdz tumši brūnai, nogatavojusies dzeltenai. Šitake mūsdienu pasaulē ir viena no populārākām mākslīgi audzētām sēnēm tālu ārpus savas dabiskās dzīvotnes. Šitake šobrīd ir vispopulārākā un kultivētākā no visām sēnēm pasaulē.

Šitake ir japāņu un ķīniešu medicīnas un ēdiena gatavošanas lepnums. Šīm sēnēm ir patīkama specifiska garša un aromāts, un tieši šī iemesla dēļ tās tiek uzskatītas par delikatesi. Šīs sēnes garša atgādina kaut ko starp egļu baraviku un šampinjonu. Šitake ēdieni ir parādījušies dārgos restorānos un tagad populārajos suši bāros. Tā ir patiesi unikāla sēne ar uzturvērtību.

Medicīnā to vērtē viena līmenī ar žeņšeņu. Šitake satur polisaharīdu lentinanu, kas stiprina imūnsistēmu, palielinot T-limfocītu veidošanos. Šī sēne satur 18 aminoskābes, kas nepieciešamas uzturā, cinku, ir bagāts ar B un D vitamīniem (vairāk nekā mencu aknās). Tas ir īpaši svarīgi veģetāriešiem, kuriem vienmēr katastrofiski trūkst D vitamīna. Sēnes ir aminoskābēm bagātākas nekā sojas pupas, pupas, kastaņi vai kukurūza. Japāņu zinātnieki ir pierādījuši tā efektivitāti vēža ārstēšanā. Lietojot, tas labvēlīgi ietekmē vispārējo veselības stāvokli un nervu sistēmu, ievērojami palielina vīriešu potenci, palīdz pazemināt ķermeņa temperatūru, attīra asinis un normalizē asinsspiedienu, samazina sirds un asinsvadu slimību risku. Uzlabo insulīna ražošanu un pazemina cukura līmeni diabēta slimniekiem. To lieto multiplās sklerozes gadījumā. 60. gados veiktie pētījumi parādīja, ka šitaki ēšana pazemina holesterīna līmeni.

 

    Информация о Прибалтике. Гостиницы. Рекомендации, описание и фотоальбомы туристических поездок.   Top.LV