RU        
 
 
  Sākumlapa
  Austersēnes
  Īpašības
  Audzēšana
  Receptes
  Uzkodas
  Salāti
  Zupas
  Otrie ēdieni
 
 
  Lapas karte
 
 
 

Sēņu ēdieni. Ēdienu receptes.
Salāti ar austersēnēm.


Lapa [01] [02]

Salāts no sēnēm, kukurūzas, siera un sīpoliem.

1 burka konservētās austersēnes (340 g), 1 burciņa konservētas kukurūzas, 300 g cietā siera (ne asā), 1 sīpols, 1 burka majonēzes.

Sagriezt sēnes un sieru. Gabaliņiem jābūt apmēram tāda paša lieluma kā kukurūzas graudi. Sīpolu smalki sagriezt. Sajaukt visas sastāvdaļas (Sālījumu salātā neizmanto), pievienot majonēzi. Kurš mīl maigāku garšu, var pielikt 2-3 vārītas olas.


Gaļas salāts "A La Ru" (ar austersēnēm, sāļiem gurķiem un sīpolu).

300-400 g teļa vai liellopu gaļas, 300 g svaigo austersēņu, 1 sīpols, 3-4 sālīti vai marinēti gurķi, 1 ēdamkarote etiķa, 2 ēdamkarotes augu eļļas, 1 tējkarote sinepes, sāls un pipari pēc garšas.

Vārīt gaļu un sagriezt nelielos kubiņos, sēnes apcept sviestā, gurķus sagriezt kubiņos. Visu labu samaisīt, iepildīt ar smalki sasmalcināto sīpolu, pētersīļi, pievienot etiķi, augu eļļu, sāls, piparus un sinepes. Izlikt aukstā vietā uz pāris stundām. Pirms pasniegšanas sajaukt vēlreiz.


Sēņu salāts ar olām, tomātiem, āboliem, citrona un ābola sulu.

300 g svaigu austersēņu, 1 ēdamkarote sviesta, 2 cieti vārītas olas, 1-2 tomāti, 1 ābols, 1/2 glāzes skāba krējuma, 1-2 ēdamkarotes augu eļļas, 1/2 citrona sulu vai 1 ēdamkarote ābolu sulas, sāls, cukurs.

Austersēni sagriezt plānās šķēlēs, sautē sviestā līdz gatavībai, atdzesē. Ābolus, tomātus, olas sagriezt (var plānos rinķīšos) un sajauc ar sēnēm. Uztaisīt mērci no krējuma, augu eļļas, citronu un ābolu sulas, sāls un cukura. Noliet ar to salāta virsmu.


Salāts ar austersēnēm.

6 burkāni, 1 sīpols, 1 kartupeļis, 1-2 marinēti gurķi, 1 burka konservētas austersēnes (~ 800 g), augu eļļa, pietiekoši daudz.

Sarīvēt 6 lielus burkānus, sasmalcināt vienu sīpolu un cept visu lielā augu eļļas daudzumā. Atdzēsēt. Vārīt un smalki drupināt kartupeli, pievienojot to maisījumā. Tur pat metam sasmalcināto sāļo gurķi (var likt arī mazsālītu, galvenais - lai sālīšana būtu garšīga, pārāk sālīts vai pārāk ass gurķis sabojās sēņu garšu), vai divus - ja nav lieli. Un beidzot, pievieno konservētas austersēnes.
Uzmanību! Majonēzi nepievieno! Salātam jabūt sulīgam no cepta sviestā burkāna.


Vīra mīļākais salāts.

4 porciju pagatavošanai.
200 g austersēņu, 1 iepakojums krabju nūjiņu, 200 g bulgāru piparu, 2 sīpoli, 1 galviņa ķīnas kāpostu (vai salāts), garšaugi, 1 sinepju tējkarote, 1/4 vīna etiķa glāze, 1/3 saulespuķu eļļas glāze. Visas sastāvdaļas (izņemot zaļumus), vajag sagriezt lielos salmiņos, bet krabju nūjiņas diagonāli.


Izziest ar saulespuķu eļļu cepešpannu, apcept sīpolus un sēnes, pievienot sagrieztus piparus, apcept līdz paprika kļūst mīksta. Atcelt malā. Sagriezt ķīnas kāpostus un krabju nūjiņas. Visu samaisīt. Atsevišķā bļodā padarīt mērci: samaisīt sasmalcinātos zaļumus, 1/4 tējkaroti sāls un melno piparu, 1/2 tējkaroti cukura, sinepju karoti, saulespuķu eļļu un etiķi. Ar šo mērci aplej salātu, visu samaisa. Pasniedz aukstu. Visas sastāvdaļas (izņemot zaļumus), vajag sagriezt lielos salmiņos, bet krabju nūjiņas diagonāli. Pagatavošanas laiks - 65 min.


Karstais salāts no baklažāniem ar austersēnem.

20 g austersēņu, 50 g tomātu, 50 g sīpolu, 100 g tomātu sulas, 150 g baklažānu, 10 g baltā galda vīna, 30 g olīveļļas, 10 g citronu sulas, 5 g garšvielas "Vegeta", sāls un melnie pipari pēc garšas, zaļo sīpolu lokus un bazilika zariņš dekorēšanai.

Baklažānus sagriež kubiņos un iemērcē ūdenī pievienojot citrona sulu. Sīpolu sagriež smalkos kubiņos un apcep ar sagatavotiem baklažāniem un tomātu sulu. Pievieno pēc garšas sāli, piparus un «Vegeta». Austersēnes apcep olīveļļā pievienojot balto vīnu, sāli un piparus. Tomātus sagriež šķēlēs un viegli apcep cepeškrāsnī. No zaļā sīpola lokiem sagriež ažūra lapas dekorēšanai. Pasniedzot uz galdu paplātes centrā izliek baklažānus, pa virs - apceptās austersēnes. Paplātes malās izliek tomātu šķēles un zaļā sīpola ažūra lokus. Gala dekorēšanai izmanto sasmalcinato baklažāna ādu un bazilika zariņu. Pēc vēlēsanas baklažānos var pievienot sasmalcināto ķiploku. Tad ēdiens būs asāks pēc garšas.


Sēņu salāts ar šķiņķi.

4 porciju pagatavošanai.
200 g marinēto, sālīto vai vārīto savā sulā austerēņu, 100 g šķiņķa, 5-6 vārīti kartupeļi, 1-2 svaigi vai marinēti gurķi, 1-2 tomāti, 1 sīpols vai 50 g loku, 1 - 1 1 / 2 glāze skābā krējuma, etiķis vai citronu sula, sāls, cukurs, sinepes, maltie melni pipari, dilles, salātu lapas, 1 cieti novārīta ola.


Visi produkti tiek sagriezti, ipildīt ar skābo krējumu, sajaukto ar sāli, cukuru, pipariem, citronu sulu. Izlikt salātu uz paplātes, pārklāto ar salāta lapām, un izrotāt ar rozi no tomāta, olas šķēlītem.


Salāts no sēnēm un kartupeļiem.

2 porciju pagatavošanai.
300 g sāļo vai marinēto austersēņu, 400 g vārītu kartupeļu, 500 g sīpolu, maltie melnie pipari, sāls, 1 glāze skāba krējuma.


Sēnes nomazgā, sagriež strēmelēs, kartupeļus - kubiņos. Sīpolus sasmalcina un sajauc ar skābu krējumu, sāli un pipariem. Pagatavoto mērci uzlej uz sēnēm un kartupeļiem.


Salāts no sālītām austersēnēm.

2 porciju pagatavošanai.
400 g austersēņu, 1/2 glāze skāba krējuma, 40 g loku vai marinēto sīpolu, dilles.


Sālītas austersēnes nomazgā ar aukstu vārītu ūdeni, sagriež šķēles vai daiviņās, ieliet atdzesēto skābo krējumu, izlikt salātu bļodā, apkaisīt ar zaļiem lokiem vai marinētiem sīpoliem un dillēm. Skābā krējuma vietā sēnes var piepildīt ar salātu mērci.


Ķīnas salāts.

2 porciju pagatavošanai.
2 sīpoli, 1 burka austersēņu, 8 salāta pipari (zaļie, sarkanie, dzeltenie), 1 paciņa rīsi nūjiņas, 1 ēdamkarote sojas mērces, sāls, melnie pipari - pēc garšas.


Rīsi nūjiņās ieliet aukstu ūdeni uz 1/2 stundam (mīkstināšanai). Apcept sīpolu, pievienot sēnes nospiestas no šķidruma, pēc 7-10 minūtēm pievienot sasmalcināto mazos kubiņos piparu. Sautināt 20 minūšu laikā. Noliet ūdeni no rīsu nūjiņām. Sautināt visu kopā ar rīsa nūjiņām 2-3 minūtes, labi maisot un pievienojot sāli, piparus un mazliet sojas mērces. Pagatavošanas laiks 35 minūtes.


Salāts no austersēnem ar burkāniem un olām.

300 g svaigo austersēņu, 200 g burkānu, 3-4 olas, 100 g majonēzes.

Austersēnes nomazgā, sagriež nūjiņās un vāra sālītā ūdeni. Burkānus nomazgāt, nomizot, sasmalcināt ar rupju rīvi, vārīt nelielā ūdens daudzumā, pievienojot nedaudz cukura un sviesta. Olas vāra cieti vārītas, notīra un sagriež mazos kubiņos. Gatavos produktus sajaukt un pievienot majonēzi.


Salāts no vistas gaļas, olām un gurķiem.

400 g svaigo austersēņu, 200 g vārītas vistas gaļas, 4 olas, 50 g sīpolu, 50 g svaigo gurķu, 100-150 g majonēzes.

Austersēnes nomazgā, sagriež strēmelēs un vāra sālsūdenī. Olas pagatavo cieti vārītas, notīra, sagriež mazos kubiņos. Sīpolu notīrīt un sasmalcināt. Nomazgā gurķi un sagriež strēmelēs. Vārīto vistas gaļu sasmalcina. Sajaukt visus gatavos produktus, pievienojot majonēzi.


Sēņu soļanka.

Uz 500 g svaigu austersēņu: 1 kg svaigu kāpostu, 1 sālīts gurķis, 1 sīpols, 2 ēdamkarotes tomātu biezeņa, 1-2 tējkarotes cukura, 2 ēdamkarotes sviesta.

Sasmalcināt kāpostus un ievietot kastrolī, pievienot sviestu, nedaudz ūdens un sautēt apmēram 1 stundu. 15-20 minūtes pirms sautēšanas gatavībai pievieno tomātu biezeni, cukurs, sāls, pipari, lauru lapas, etiķis. Sēnes notīra, nomazgā un ieliec uz 10-15 minūtēm verdošā ūdenī, tad sagriež šķēles un apcep eļļā. Saliekot sēnes bļoda, uz tās pašas pannas apcep sīpolus un pēc tam sajauc tos ar sēnēm, pievienojot sagrieztu gurķi, sāls un pipari. Pusi sautēto kāpostu izliek uz ieeļļoto ar taukiem pannu, uz kāpostiem izliek sagatavotas sēnes un atkārtoti nosedz ar kārtu atlikušo kāpostu. Pārkaisot kāpostus ar rīvmaizi un sviestu, mazliet aplej ar eļļu, ievietot cepeškrāsnī cepetim.


Salats no austersēnem, vistas gaļu un žāvētām melnām plūmēm.

300 g svaigo austersēņu, 300 g vārītas vistas gaļas, 3 olas, 2 sīpoli, 100 g svaigo gurķu, 100 g plūmju, 100-150 g majonēzes.

Žāvētas plūmes izmērcē ūdenī, izņem kaulus un izliek pirmo slāni uz šķīvja. Aplej virsu ar majonēzi. Otrā kārta - vārīta vistas gaļa, sagriezta kubiņos. Aplej ar majonēzi. Trešā kārta - svaigas austersēnes ceptas ar sasmalcinātiem sīpoliem. Aplej ar majonēzi. Ceturtā kārta - cieti vārītas olas sasmalcinatas nelielos kubiņos. Aplej ar majonēzi. Pavirs - svaigie gurķi, sarīvētie uz rupjas rīves.


Sēņu salāts ar makaroniem.

4 porciju pagatavošanai.
200 g austersēņu, 1/2 glāze olīveļļas, 2 sasmalcinātas ķiploku daiviņas, 1 citrona mīkstums, 1 ēdamkarote citrona sulas, 2 ēdamkarotes smalki sasmalcinātu piparmētru, 250 g makaronu, 4 gatavi, nomizoti, sasmalcināti tomāti, sāls, pipari.


Sēnes sagriež plānās šķēlēs un saliek lielā traukā ar 2 tomātiem. Ķiplokus apcep 1 minūti uz 1 ēdamkarotes olīveļļas līdz paliek zeltaini brūni. Noņem pannu, pievieno olīveļļas atlikumu, saulespuķu sēklas, citronu sulu un piparmētrus. Ielej sēnes sagatavoto mērci, labi samaisa, pārsedz un marinē vairākas stundas. Vāra makaronus (10 minūtes sālsūdenī), atmest uz caurduri, ielej mērces paliekas un sajauc to ar marinētām sēnēm un svaigiem tomātiem. Pieliek sāli, piparus un pasniedz karstu.


* return_links(); ?> *

 
 
 
 
 
 
 
 
  Informācija par Baltiju.   Top.LV