RU        
 
 
  Sākumlapa
  Austersēnes
  Īpašības
  Audzēšana
  Receptes
  Uzkodas
  Salāti
  Zupas
  Otrie ēdieni
 
 
  Lapas karte
 
 
 

Sēņu ēdieni. Ēdienu receptes.
Otrie ēdieni ar sēnēm.


Lapa [01] [02] [03] [04] [05]

Galerts no sēnēm.

1 kg austersēņu, 2 ēdamkarotes želatīna.

Vāra sēnes sālsūdenī, atdzesē un smalki sakapā. Sagatavo želatīnu (uz 2 ēdamkarotēm želatīna glāze auksta vārīta ūdens) un tur to trīs ceturtdaļas no stundas līdz uzbriedīs. Tad ielej to buljonā, kas palika pēc sēņu vārīšanas, un silda uz lēna uguns, līdz želatīns ir pilnībā izšķīdis. Vārīšanās nepieļaut. Šo šķidrumu izkāš caur sietu un ielej sēnēs, saliktās traukos vai formiņās. Galīgaj sacietēšanai ieliek aukstumā. Ar sēņu galerti pasniedz sinepju mērci vai mārrutkus.


Pankūkas ar austersēnēm.

5 porciju pagatavošanai.
Pankūkām: 1 1/2 glazes miltu, 2 olas, 1 tējkarote cukura, sāls uz naža gala, 1 glāze piena, 1 glāze ūdens, 2 - 3 ēdamkarotes augu eļļas.
Pildījumam: 100 g kaltētu austersēņu, 1 ēdamkarote diļļu vai pētersīļu, sāls un pipari pēc garšas.
Mērcei: 1 ēdamkarote sviesta, 1 ēdamkarote miltu, 1 glāze piena, 2 ēdamkarotes tomātu biezeņa.
Cepšanai: 500 g kausēta sviesta vai olīveļļas.


Cep pankūkas. Uzvāra sēnes, un gatavo cieti vārītas olas. Sagatavo mērci: miltus un sviestu sapaberzē panna, līdz rodas vienmērīga masa un, nepārtraukti maisot, ielej glāzi karsta piena, uzber sāli, pievieno tomātu biezeni un vāra, līdz sabiezē, pievieno 2 olu dzeltenumus un sajauc ar kaltētam, vārītām un sagrieztam kubiņos sēnēm un sasmalcinātam olām. Uz lena uguns novest pildījumu līdz sabiezē, pievieno pēc garšas sāli, piparus, dilles un pētersīļus, atdzesē. Ietin pa 1 karotej pildījuma pankūkā saliekot kā aploksni, apcep eļļā, izliek uz trauka un karstos pasniedz kā uzkodu, kā arī ar sēņu zupu. Garšīgas pankūkas arī ar tasīti saldas, stipras tējas.


Austersēnes ceptās.

400-500 g austersēņu cepurīšu, 2 olas, 50 g miltu, 40 g sausiņu, 30 g augu eļļas, melnie pipari, sāls pēc garšas.

Austersēņu cepurītes vāra 5 minūtes ūdenī, izkāš, uzber sāls, piparus un apviļā miltos. Tad iemērc sakultā olā, apviļā rīvmaizē un cep 15-20 minūtes uz ļoti karstas augu eļļas.


Austersēnes sautētas.

500 g austersēņu, 1-2 sīpoli, 30 g sviesta, 1 olas dzeltenums, 100-150 g skāba krējuma, sāls, melnie pipari, dilles pēc garšas.

Svaigas sēnes aplej ar vērdošu ūdeni, sagriež gareniski kubiņos, saliek kastrolī. Sagriež sīpolus pusgredzenos, apcep uz sviesta, sajauc ar austersēnēm, pievieno nedaudz ūdens, apkaisa ar melniem pipariem un sautē uz lēnas uguns 30-35 minūtes. Pielej skābo krējumu un sautē vēl 5-7 minūtes. Vēl labāk, pieliet skābo krējumu sajaukto ar rīvētu sieru, olas dzeltenumu un sasmalcinātām dillēm (bez papildus sautēšanas).


Sēnes ar krējumu.

Svaigas austersēnes, sīpoli, saulespuķu eļļa, melnie pipari, maltie melnie pipari, skābais krējums, dilles, petersiļi.

Sagriež sēnes, sautē pannā, pievieno sīpolus, skābo krējumu pievieno divas reizes - 10 un 5 minūtes līdz gatavībai. Beigās apkaisa ar zaļumiem (dilles, petersiļi). Visu šo var pasniegt ar smalki sagrieztiem vistas gabaliņiem.


Austersēnes ar krējumu.

Apcep eļļā, līdz kļūst zeltaini brūni 2-3 lielus sīpolus, pievieno 500 g ne pārāk smalki sagrieztas svaigas austersēnes. Vēl mazliet apcep, pievieno skābo krējumu, sautē līdz gatavībai, atdzesē.


Sēnes ar majonēzes-ķiploku-krējuma mērci.

4 porciju pagatavošanai.
500 g austersēņu, 3 vidējie sīpoli, 3 burkāni, saulespuķu eļļa, 3 ķiploku daiviņas, majonēze, krējums.


Noskalo sēnes, sagriež tās kubiņos. Labi uzkarsētā pannā ar sviestu izber sēnes un cep, līdz viss ūdens iztvaiko un sēnes pārklājas ar garozīti. Tur pat pievieno burkānus, sīpolus. 5 ēdamkarotes skāba krējuma un majonēzes sajauc ar ķiplokiem, atšķaida ar silto vārītu ūdeni, bet masa nedrīkst būt ne bieza, ne šķidra. Sēnēm uzber sāli un pipari pēc garšas. Ar gatavo mērci aplej sēnes. Labi samaisa, ļauj masai uzvārīties, samazina uguni un vāra vēl 10 minūtes. Pēc tam izslēdz uguni un ļauj ievilkties ap 5 minūtem. Gatavo ēdienu var lietot kā ar garnīru tā arī bez. Sēņes mērcē var lietot kā karstas tā arī aukstas.


Sēnes ar bekonu zaļumu mērcē.

4 porciju pagatavošanai.
200 g bekons bez garozes, 50 g sviests vai margarīns, 450 g jaunaudžu austersēņu, sagriezto uz pusēm, 3 ēdamkarotes (bez kaudzītes) milti, sāls, pipari, 1 ēdamkarote sulas izspieztas no citrona, 2 ēdamkarotes svaigi sakapātus pētersīļus.


Saliek bekonu vienā slānī lielā plakanā traukā. Aizklāj brīvi ar absorbējošu papīru un tur 2-3 minūtes, līdz bekons nav gatavs. Nosusina viņu ar papīru, rupji sagriež un izliek servīzes traukā. Ieliek sviestu vidēja lieluma bļodā un kausē 45 sekundes. Pievieno sēnes un 4-5 minūtes vāra, līdz sēnes paliek mīkstas. Pārliek sēnes ar putukaroti šķīvī ar bekonu, samaisa. Pievieno miltus atlikušā eļļā. Tad lēni ielej pienu. Gatavo 4-5 minūtes līdz maisījums sabiezē. Enerģiski un bieži maisa. Uzber sāls, piparus, pievieno citronu sulu, pētersīļus. Uzlej mērci uz sēnēm un bekona, labi samaisa. Tur 1-2 minūtes.


Sēnes sautētas ar dārzeņiem.

500 g austersēņu, 2 ēdamkarotes augu eļļas, 3 sīpoli, 1 burkāns, 1 pētersīļu sakne, 1/4 kāposti, 6 - 8 kartupeļi, 2 ēdamkarotes tomātu pastas, 1/2 glāzes skāba krējuma, 1 glāze ūdens, 2 ēdamkarotes smalki sagriztu diļļu un loku.

Sīpolus sagriež plānās šķēlēs, ieliek traukā ar eļļu un tur krāsnī 2 - 3 minūtes. Pievieno sagrieztas sēņes, sāli un ieliek krāsnī uz 3 - 4 minūtēm. Tad nosedz ar vāku un tur siltumā. Kāpostus, burkānus un pētersīļu saknes, sagrieztas smalkās sloksnēs, samaisa traukā ar augu eļļu un ļauj nostāvēties šajā krāsnī 2 - 3 minūtes, pēc tam virsū liek sagrieztos šķēlītēs kartupeļus, ielej ūdeni un turpina sautēt zem vāka 2-3 minūtes. Visbeidzot, pievieno sēnes, pārlej ar tomātu pastu sajaukto ar skābu krējumu, visu labi samaisa, apkaisa ar lokiem un dillēm un ievieto krāsnī vēl uz 3 - 5 minūtēm. Sagatavošanas laiks 30 minūtes.


Sēņu gulašs.

2 porciju pagatavošanai.
500 g svaigu austersēņu, 30 g kūpinātā bekona, 2 sīpoli, 1 saldais pipars, 2 tomāti, 1 tējkarote saldo sarkano piparu, sāls, maltie melnie pipari, 1 tējkarote timiāna, 100 g skāba krējuma, pētersīļi.


Cep bekonu, sautē uz taukiem sagrieztos sīpolus, pievieno nomizotas un sagrieztas sēnes un zaļos piparus. Visu šo apcep 2 minūtes. Pievieno sarkano saldo piparu, sāls, garšvielas, pārlej ar skābo krējumu un, Visbeidzot, pievieno tomātus, iepriekš nomizotus un bez sēklām. Vāra 15 minūtes. Saliek uz trauka, rotājot ar pētersīļiem.


Siera sacepums.

4 porciju pagatavošanai.
1 kg austersēņu, 100 g majonēzes, 100 g kausēta siera, 3 kartupeļi, 1 sīpols, 2 ķiploki, 3 tomāti, 1 bulgāru pipars, sāls, garšaugi.


Cep sēnes saulespuķu eļļā. Sagriež kartupeļus gredzenos. Sagriež piparus, sīpolus, ķiplokus un tomātus (kā vēlaties). Sarīvē sieru uz rīves. Visus sagatavotus produktus uzmanīgi izliek uz sagatavotas cepešpannas, neaizmirstot pievienot piparus un sāli. Pārlej visu ar majonēzi, pavirs sadrupina sieru. Cep cepeškrāsnī apmēram 15-20 minūtes. Pasniedz ar zaļumiem.


Zivju un sēņu zrazi mērcē.

1,5 kg labas zivs, 200 g austersēņu, 1 sīpols, 50 g sviesta, 1 ēdamkarote pētersīļu, sāls un pipari pēc garšas.
Mērcei: 2 ēdamkarotes sviesta, 1 ēdamkarote miltu, 1,5 glazes zivju buljona, 1/4 glazes baltvīna, pusglazes saldā krējuma, 3 olu dzeltenumi, citronu sulu pēc garšas.


Atbrīvo zivju fileju no kauliem, un turot nazi pa diagonāli sagriež nelielos gareniskos gabaliņos (fileju jāsāk griezt no platās daļas šķiedrām šķērsi). Katru gabaliņu atsit uz slapja dēļa, sitot uzmanīgi, lai nesaraut gaļas šķiedras. Nolidzina šķēles maliņas, apkaisa tos ar sāli un pipariem, uz vidu katra gabaliņa uzliek pildījumu, saloka malas no visām pusēm un saloka šķēles trubiņās. Sagatavotus zrazus liek dziļā pannā ar salocītu pusi uz leju, ielej nedaudz zivju buljona, vārīta no galvas un asakām, aizvēr vāku un sautē uz lēna uguņa līdz gatavībai. Saliek zrazi porcelāna bļodiņā, pārklej ar mērci un pasniedz.
Sēņu pildījuma sagatavošana:
Smalki sakapātas sēnes apcep sviestā ar smalki sakapātu pētersīļi un sasmalcinātu sīpolu. Pievieno sāli un piparus, ielej 2-3 ēdamkarotes ūdens, samaisa.
Mērces sagatavošana:
1 ēdamkaroti sviesta un 1 ēdamkaroti miltu, sāla, saberzē dziļā panna, lēnām ielej zivju buljonu, vārīto no zivju galvām un asakām, izvāra. Pievieno baltvīnu un saldo krējumu, izVāra uz tvaikiem, lai mērce nedaudz sabiezē. Atsevišķā kastrolītī sabērzē 1 ēdamkaroti sviesta, ieberzē viņā pa vienam 3 olu dzeltenumus, pamazām ielej tur pat sagatavotu mērci, liek uz tvaika un vāra līdz krējums sabiezē, pievieno citronu sulu pēc garšas.


Kartupeļu-sēņu kotletes.

8 porciju pagatavošanai.
500 g kartupeļu, 500 g svaigo austersēņu, 1 ola, 1/2 glāzes miltu, 100 g sviesta, 1/2 tējkarotes sāls, 1/4 tējkarotes pipari.


Izlaiž caur gaļas mašīnu kartupeļus, nolej ūdeni kurš izveidojās, pievieno smalki sagrieztas svaigas sēnes, ieber tur pat sauju miltu, sasist vienu olu, piebert sāli un piparus, pēc garšas pievieno iebkuras garšvielas. No gatavas masas izveido kotletes un cep tās uz neliela uguņa - lai sēnes paspētu izvārīties, bet ne uz ļoti lēna - lai kartupeļi ne paspētu palikt mīksti. Sagatavošanās laiks 25 minūtes.


Rīsi «Gardumiņš».

300 g austersēņu, 1 sīpols, 1 burkāns, skābs krējums, pipari, lauru lapas, garšvielas pēc garšas.

Augu eļļā atsevišķi apcep sīpolus, burkānus, sēnes. Pēc apcepšanas apvieno visu un pārlej ar skābo krējumu (var būt pienu), vēl mazliet sautē, pievieno papriku, lauru lapas un citas garšvielas pēc garšas. Atsevišķi vāra rīsi, izliekot tos uz liela trauka, vidū uztaisa caurumu un ielej tajā sautēto maisījumu. Pēc tā kad rīsi piesātināsies, visu samaisa.


Cūkgaļas rulete ar austersēnēm.

1 kg cūkgaļas, 3 āboli vai bumbieri, 300 g austersēņu, 1 sīpols, 1 ķiploku daiviņa, 100 g siera, 250 g majonēzes, sāls, pipari pēc garšas.

Cūkgaļu sagriež lielos gabalos, tā, ka vēlāk tos būtu ērti sarullet. Gabalus atsit, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Atstāj uzsūkties. Šajā laikā gatavo pildījumu. Uz pannas uzlej mazliet eļļas, izliek sēnes (sēnes var būt svaigas, vai konservētas). Kad sēnes apceptas, uzliek smalki sagrieztu sīpolu. Kad sīpoli kļūs zelta krāsa (galvenais nenokavēt), saliek ābolu (bumbieru) šķēlītēs. Kad visa masa būs gatava, ieliek sviesta gabaliņu, samaisa. Pildījums ir gatavs. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 C°. Izliek pildījumu uz katru gaļas gabalu un sarulle. Izliek ruletes uz cepešpannu, nosmērē ar majonēzi. Ieliek cepeškrāsnī uz 30 minūtēm. 10 minūtes pirms gatavības apkaisa ar rīvēto sieru.

 
 
 
 
 
 
 
 
  Informācija par Baltiju.   Top.LV