RU        
 
 
  Sākumlapa
  Austersēnes
  Īpašības
  Audzēšana
  Receptes
  Uzkodas
  Salāti
  Zupas
  Otrie ēdieni
 
 
  Lapas karte
 
 
 

Sēņu ēdieni. Ēdienu receptes.
Otrie ēdieni ar sēnēm.


Lapa [01] [02] [03] [04] [05]

Makaroni ar dārzeņiem un sēnem.

250 g burkānu, 250 g puravu, 2 sīpoli, 100 g austersēnes, 150 g zaļie zirnīši, 4 ēdamkarotes sojas mērces.

Blanšē sagrieztos šķēlīties burkānus 125 ml karstajā ūdenī vai buljonā 3 minūtes. Ielej buljonu atsevišķā traukā. Puravus, sīpolus un sēnes sagriež. Sautē puravus un sīpolus karstā eļļā 5 minūšu laikā. Pievieno burkānus un sautē vēl 5 minūtēs. Pieliek vārītus makaronus un apcep visu kopā 10 minūtes. Pievieno sēnes, zaļos zirnīšus un vāra 5 minūtes. Ieliet buljonu, atlikušo pēc burkānu vārīšanas, un sojas mērci. Pievieno sāli un piparus (gatavošanas laiks 45 minūtes).


Nūdeles Lo Min
(nūdeles ar dārzeņiem un sojas mērci).

250-300 g nūdeles, 1-2 sīpoli, 150-200 g austersēņu, 1-2 paprikas, 150-200 g pupiņu pakšu, 50 g sojas mērces, sarkanie pipari, loki.

Vāra nūdeles līdz gatavībai. Sautē sīpolus, sagriestos pusriņķīšos, pievieno sēnes. Saldo papriku sagriež plānās strēmelēs un cep 5-7 minūtes līdz sēņu gatavības. Tad pievieno saldētos pupiņu pakšus un turpina apcept (faktiski sanāk sautēšana, jo saldētos produktos ir liels daudzums ūdeņs) 7 minūtes. Galvenais - ne pārsautēt pupiņas, jo tās kļūst cietas. Pievieno dārzeņos sojas mērci, sarkanos piparus pēc garšas, tad ieliek vārītus makaronus, kārtīgi samaisa un cep vēl 5 minūtes. Ja ēdienā parādās daudz ūdens, pielikt 1-2 tējkarotes cietes. Sagriež vidēja izmēra loku saišķi salmiņos 3-4 cm garuma. Pievieno nūdelēs, labi samaisa, saliek uz lieliem traukiem un pasniedz.


Sojas pupiņas ar austersēnēm.

400 g sterilizētu sojas pupiņu, 100 g sīpolu, 100 g puravi, 100 g svaigu saldo piparu, 30 g kaltētu austersēņu, 50 g augu eļļas, 2 saldie (zaļā krāsā) rutki, 8 ķiploku daiviņas, 1 tējkarote cietes, samaisītās 100 g vīnā, 1 ēdamkarote sojas majonēzes, sāls.

Sēnes imērcē aukstā ūdenī, pēc 30 minūtēm izkāsa, sagriež gabaliem un sagriež dārzeņus. Pannā ar pretpiedegošo pārklājumu sakarsē eļļu, pievieno pēc kārtas sasmalcināto ķiploku, sīpolu, puravi, zaļo rutki, piparus un sēnes. Pēc dārzeņu apcepšanas, pievieno izcēstas pupiņās, vāra, pievieno sāli, ielej vīnu (iesakām balto), ar cieti un sojas majonēzi. Ne ilgi vāra un pasniedz ar rīsiem vai jebkuru nesaldo baltmaizes veidu.


Cepeškrāsnī cepta gaļa ar austersēnēm.

Gaļu sagriež mazos gabalos, apcep, pievieno nedaudz buljona un sautē. Svaigās sēnes rūpīgi nomazgā, sagriež un apcep un sīpoliem. Burkānus sagriež salmiņos, kartupeļus lielak - kubiciņos. Visu saliek pa podiņiem, pievieno sāli, pievieno buljonu, kurā sautējas gaļa, skābo krējumu un sautē līdz gatavībai.


Aknas "Aiz urāliem" podiņā.

150 g aknu, 50 g cepto austersēņu, 30 g apcepto eļļā sīpolu, 100 g cepto kartupeļu, 100 g skāba krējuma.

Aknas sagriez šķēlēs, apviļā miltos, apcep, pievieno ceptas sēnes, un ceptos sīpolus, ceptos kubiņos kartupeļus, skābo krējumu, sāli, piparus. Podiņu aiztaisa ar vāciņu no mīklas, cep, līdz vāciņš brūnē.


Cālīši podiņā (kubaņas ēdiens).

1 cālis (200 g), 140 g kartupeļu, 50 g sīpolu, 25 g burkānu, 10 g kulināro tauku, 5 g žāvētu austersēņu, sāls, 10 g siera, pētersīļi.
Mērcei: 75 g skābā krējuma, 10 g miltu, 75 g sēņu buljona, sāls.


Apstrādātu vistu sagriež gabalos ap 40-50 g. Kartupeļus, burkānus, sīpolus sagriež kubiņos. Sīpolus un burkānus apcep atsevišķi viens no otra. Sagatavotas sēnes vāra, sagriež salmiņos. Vistas gabaliņus saliek podiņos, pievieno kartupeļus, apceptos sīpolus un burkānus, sēnes, pielej ar krējuma mērci un sautē cepeškrāsnī 30-40 minūtes. 10-15 minūtes pirms sautēšanas beigām pārkaisa ar rīvēto sieru. Priekš mērces miltus apcep bez taukiem, nedaudz atdzesē, pielej karsto sēņu buljonu, samaisa, līdz rodas vienmērīga masa, vāra 20 minūtes. Vārīšanas beigās pievieno vārītu skābo krējumu, sāls, un vāra vēl 5 minūtes, izkaiš. Pasniedz, pārkaisot ar pētersīļiem.


Kartupeļi ar austersēnēm podiņā.

750 g kartupeļu, 500 g svaigu austersēņu, 1-2 sīpoli, 100 g skāba krējuma, pētersīļi, sāls, 3 ēdamkarotes eļļas.

Notīritas un nomazgātas svaigas sēnes aplej ar verdošu ūdeni, sagriež un apcep pannā ar sīpoliem. Nomizotus kartupeļus sagriež daiviņās, apcep un saliek kopā ar sēnēm podiņā, pielej ūdeni līdz augšējā slāna līmeņa. Pievieno sāli, lauru lapas, piparus, skābo krējumu, un pārsedzot podiņu ar vāku, ieliek krāsnī uz 30-40 minūtēm.


Pupiņas podiņā itāļu gaumē.

500 g aitas vai cūkgaļas, 500 g pupiņu pakšu, 250 g austersēņu, 2 sīpoli, 2 ēdamkarotes tomātu pastas, 4 tomāti, 1 ola, 1 tējkarote miltu, nedaudz skāba krējuma, 1/2 glāzes rīvēta siera, sāls un pipari.

Gaļu sagriež kubiņos un apcep ar sasmalcinātiem sīpoliem un tomātiem. Kad gaļa būs gatava uz pusi, pievieno pupiņu pākstis, salauztās uz pusēm, pārlej ar karstu ūdeni, pieber sāli, piparus un sautē uz lena uguns. Sēnes sagriež šķēlēš, sautē, līdz paliek mīkstas, pievieno tomātu pastu, olu un skābo krējumu, apkaisa ar miltiem, vēl mazliet sautē. Tad sajauc sēnes ar pupiņām, apkaisa ar rīvētu sieru un uz īsu laiku ieliek cepeškrāsnī, lai ēdiens sarecē.


Rīsi podiņā peruāņu gaumē.

400 g teļa gaļas vai cūkgaļas, 500 g balto kāpostu, 1 liels sīpols, 2 saldo piparu paksti, 200 g austersēņu, 1 ķiploku daiviņa, 1 tējkarote malto sarkano piparu, 1 litrs liellopu buljona, 2 glazes rīsu, sāls, pipari, 2 ēdamkarotes margarīna vai augu eļļas.

Gaļu sagriež kubiņos 2 reiz 2 cm, apcep taukos, pievieno sasmalcināto sīpolu. Kāpostus sagriež plānās strēmelēs. No piparu pakstiem izņem vidus, sagriež gredzenos. Sēnes sagriež. Visu šo sajauc ar gaļu. Mazliet apcep. Saliek podiņos, ielej buljonu, sautē 20-30 minūtes. Tad rīsus pārlej ar lielu daudzumu ūdens un vāra, līdz pusgatavībai, pēc tam mazgā, žāvē un pievieno podiņos. Vāra uz ļoti lena uguns.


Pelmeņi ar sēņu pildījumu.

Mīklai: 2 glāzes miltu, 1 ola, ūdens, sāls.

Pildījumam: 200 g kaltēto austersēņu, 3 sīpoli, 1/2 ēdamkarotes sviesta, ūdens, pipari, sāls.


No miltiem, olas, ūdeņa un sāls iejauc mīklu un viļā. Nomazgātas sēnes vāra sālsūdenī un smalki sakapā. Smalki sagriezto sīpolu apcep sviestā, pievieno sēnes, piparus un nedaudz apcep. Sagatavotu šādā veidā pildījumu izliek uz viļatu mīklu, izgriež ar veidniti pelmeņus, malas labi savieno vai aiztin. Vāra pelmeņus sālīta ūdenī, un izņemot ar putu karoti, nekavējoties aplej tos ar kausētu sviestu un pasniedz.


Cūkgaļa ar sēnēm kažokā.

5 porciju pagatavošanai.
500 g cūkgaļas, 300 g austersēņu, 2 vidēji sīpoli, 3 daiviņas ķiploku, 2 ēdamkarotes asā čili kečupa, 1 ēdamkarote majonēzes, 2 svaigi gurķi, 4 tomāti, 2 svaigi āboli.


Dziļajā panna cep sēnes līdz pusgatavībai, smalki sakapā cūkgaļu, sīpolu, ķiploks + kečups + majonēze visu cep maisot 10 minūtes. Tad sagriež tomātus plānos aplīšos, tā pat gurķus un liek virsū, tad saliek plānos apļīšos sagrieztus ābolus, ne maisot aizver ar vāku un 10 minūtes cep. Pasniedz ar sausu baltu vīnu.


Cūkgaļa ar žāvētām melnām plūmēm.

6 porciju pagatavošanai.
1 kg cūkgaļas, 100 g kāpostu, 500 g sīpolu, 200 g svaigo austersēņu, 1 tomāts, 1 saldā paprika (sarkana), 15-20 gab žāvētu melno plūmju (bez kauliņiem).
Mērcei: 100 g majonēzes, 1 ēdamkarote tomātu mērces, ola, zaļumi.


Produktus sagriež šķēlēs vidēja lieluma, saliek veidnē slāņos šādā secībā: cūkgaļa, kāposti, sīpoli, sēnes, tomāti, pipari. Visu aplej ar mērci no majonēzes, tomātu mērces, smalki sakapātas cieti vāritas olas un sagrieztiem zaļumiem. No augšas izliek melnas plūmes. Sautē uz lēnas uguns 40 minūtes cepeškrāsnī, ne maisot!


«NEM» - ekzotiskais ēdiens vietnamiešu gaumē.

Gaļa (cūkgaļa un liellopu gaļa), sīpoli, burkāni, pupu dīgsti, austersēnes, rīsu nūdeles, melnie pipari, rīsu papīrs, sāls pēc garšas.

Samaļ liellopu gaļu un cūkgaļu, tos sajauc, pievieno svaigo pupu maš dīgstus, pievieno sasmalcinātas austersēnes, iepriekš iemērcētas, un rīsu nūdeles, kā iepriekš iemērcētas. Visu samaisa (daudzumu un proporcijas noteic pēc garšas), un ietīt pildījumu rīspapīrā, kā tīteņus vai pankūkas. Šās "pankūkas", kuru svars ir no 20-40 gramiem katrs (atkarībā no rīspapīra lieluma) un vāra taukos līdz tiek zeltaini brūnas.


Austrāliešu cālēns.

5 porciju pagatavošanai.
1 vista, 0.33 litri alus, 300 g svaigo austersēnu (saldēto), 1 paciņa saldēto zaļo zirņīšu, 300 g burkānu, 2 sīpoli,
Garšaugi: pētersīļi, selerijas, baziliks pa 1 saišķim, 1-2 ķiploku daiviņas, sāls, melnie pipari, 1 glāze skāba krējuma, nedaudz augu eļļas.


Sasilda lielu trauku priekš sautēšanas, pēc tam sasilda tajā augu eļļu, un nedaudz apcep burkānus, sīpolus un sēnes, sagrieztos kubiņos, pievieno zaļos zirņīšus, sagatavotu vistu (var būt vesela, var būt sagriezta), nedaudz pieber sāls un pipari, ieliek traukā uz dārzeņu "spilvena", ielej 0,33 litrus alus un uzliek cepeškrāsnī apmēram uz 40-50 minūtem (pirmās 15 minūtes uz liela uguns bez vāka, tad samazina liesmu un pārklāj ar vāku), tad pievieno skābo krējumu, sakapātus garšaugus, sasmalcinātu ķiploku, ja nepieciešams pieber sali un piparus, sautē cepeškrāsnī vēl 15 minūtes līdz būs gatava vista. Gatavošanās laiks 65 minūtes.


Vista pildīta ar sēnēm.

Izņem no vistas visus kauliņus. Sagatavo plānas pankūkas (5-6 gabalus), un uzsmērē katru ar sasmalcinātām sēnēm (kaltētas vai svaigas austersēnes novāra un apcep ar sasmalcinātiem sīpoliem) un sasmalcinātām vārītam olām. Katru pankūku sagriež un aizpilda ar tām vistu: vienu pankūku sagriež uz pusēm un pusītes ieliek spārnos, divas pankūkas salikt vistas kājiņās, un pārējos - rumpī. Tad aizšūj vistu (visus caurumus), un ieberzē ar garšvielām ar majonēzi. Ietīt folijā un likt uz cepešpannas cepeškrāsnī (obligati aizpildiet pannu līdz pusei ar ūdeni: vārīšanas laikā ūdeni jāpielej). Kad vista ir gatava, pagaida, līdz tā nedaudz atdzesē, un uzlikt zem spiediena (kastrolis ar ūdeni) apmeram uz divam stundām. Atbrīvo vistu no diegiem, sagriež gabaliņos uz porcijām.


* return_links(); ?> *

 
 
 
 
 
 
 
 
  Informācija par Baltiju.   Top.LV